Jag ringde min mamma idag. Det är ju Morsdag! Min mamma Milka är på bilden till höger.

Velade vara där för att baka många sorters kakor: både hon och min bror älskar bakverk men gör inga. Jag undrade om hon hade något till kaffe imorse: jo då!

 Igår kom Baba Marica från Split på besök till byn. Hon är född i byn, Mijatovic och gifte sig i byn och blev Milakovic, är över 90 år och skjutsades dit upp av sin sonson. Hon hade med sig små goda kakor- sonen till henen äger bagerier och konditorier i Split.

Det som är intressant är att gumman har 9 barn och sina första 7 barn födde hon i det här huset.

 När de skulle flytat till Split, klokt medvetna att det finns ingen framtid i byn för ingen skola byggdes än - då köpte min farfar deras egendom. Huset här...

  Många år därefter var min familj helt oförstående varför min farfar inte själv köpte själv någonting nära civilisationen utan blev kvarklistrad i vischan.

Idag är jag glad att han gjort några "fel" val. Jag vistas hellre i byn än i någon större stad där betongen tagit över, mina barn har planer med byns jordplättar och husrester, i Mosec är jag nära platsen där jag föddes och alla männsikor jag känner har jag lätt att tycka om och beundra för att vi delade en glömd byns öde.

Baba Marica bor i Visoka, i Split, har en egen lägenhet på nedre botten av sin yngsta sons hus. Alla barnbarn och hennes svärdotter tar hand om henne med respekt och omtanke.  Hon är så otroligt klar i huvudet så jag är blendad varje gång vi ses. Vi ses varje sommar - jag landar i Split och hennes sons familj hämtar mig vid flygplatsen, sedan skjutsar de mig upp till byn. 

Sist jag var på besök hos baba Marica fick jag fota bilder på hennes bröder som hon misste som ung. Bilderna finns på Facebooksidan Mosec u mom srcu.