För några år sedan skulle jag undervisa om teknik och mat under medeltiden. Efter bara några minuter upptäckte jag att jag berättade om min egen barndom, om hur man tog upp vete med skära och lie, hur hästarna tröskade, vilka redskap man använde...

Jag berättade hur vi eldade mitt i huset och hur min gamla farmor begravde en glodbit i askan för att dagen därpå blåsa liv i elden.

Till frukost fick vi nästan alltid majsgröt. Man åt det med mjölk eller yoghurt och vi åt från en och samma skål, träskål. Antar att det var knepigt om man var långsam. Bordet var lågt och vi sad på små trebenta pallar.

Jag älskade en oxe vi hade, grå och stor. Det var det värsta när den skulle till marknaden och säljas...

I slutet av lektionen berättade jag om hur man gjorde ull och jag antar att det hördes att det var erfarenheten som talar och ingen påläst berättande - då en flicka räckte upp handen och frågade: Fröken kommer du från medeltiden?  På sätt och vis - ja!

Detta blogginlägg ägnar jag åt min vän och mitt stöd Camilla!